BAŞKENT PLATFORMU'NCA DÜZENLENEN

BAŞKENT PLATFORMU'NCA DÜZENLENEN "GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN YENİ ANAYASA VE BAŞKANLIK SİSTEMİ"


BAŞKENT PLATFORMU'NCA DÜZENLENEN "GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN YENİ ANAYASA VE BAŞKANLIK SİSTEMİ" ANA TEMALI YEMEKLİ MASA TOPLANTISINA 150 SİVİL TOPLUM KURULUŞUNUN BAŞKAN VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİ KATILIM SAĞLADI...

Başkent Platformu Genel Başkanı Dr.Mustafa KURT: 

"Bugünkü STK'ların aslı Osmanlı'dır, Ahi Evran'dır"

Ankara (Sivil İnisiyatif) - Başkent Uluslararası Barış ve Kardeşlik Platformu'nca düzenlenen "Güçlü bir Türkiye için, Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" ana temalı yemekli masa toplantısı 150 sivil toplum kuruluşunun başkan ve yönetim kurulu üyelerini bir araya getirdi.

Protokol İş Merkezi MG Amade Salonları'nda gerçekleştirilen toplantıda açılışı Başkent Platformu Genel Başkanı Dr.Mustafa Kurt yaparken, Başkent Platformu Başkan V. Av. Neslihan Duran Kocakaya ve Av. Neslihan Şeker "Yeni Anayasa çalışmaları ve Başkanlık Sistemi" konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Dr. Mustafa KURT "Bugünkü STK'ların aslı Osmanlıdır, Ahi Evran'dır"

Başkent Platformu Genel Başkanı Dr. Mustafa Kurt "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" toplantısını açarken yaptığı konuşmada  Başkent Platformu'nun kuruluş felsefesi olan "İnsanı Yaşat Ki Devlet Yaşasın" misyonuna dikkat çekerek Ahi Evran ahlakına sahip çıkılmasını istedi.

Dünyadaki sivil toplum kuruluşlarının Osmanlı İmparatorluğunun Vakıf anlayışından doğduğuna işaret eden Dr. Kurt "bugün adına encio veya sivil toplum kuruluşu dediğimiz organizasyonlar değiştirilip dönüştürülmüş, STK'lar vücut bulmuş ve bugün bu adları almış kurulaşların aslı Osmanlıdır, Ahi Evran'dır. Bu mirasa sahip çıkılmalıdır" diye konuştu.

Dr. Mustafa Kurt şunları söyledi:

"Başkent Platformu olarak; sosyal sorumluluk bilinci ile her konuda olduğu gibi yeni anayasa konusunda da duyarlı davranarak toplumsal barışa destek vermek amacı ile geniş çapta araştırmalar ve  Anket çalışmaları ile toplumun beklentilerini, hassasiyetlerini tespit ederek, elde ettiğimiz veriler ışığında fikir üreterek, yeni Anayasa için rapor hazırlayıp T.B.M.M. sunduk. 

Türkçemizin mevcut  halinin tartışıldığı bu günlerde bizlerde Türkiye Büyük Meclis Meclisi Anayasa komisyonunda yeni Anayasa yapılırken özellikle yeni Anayasa'da Türkçenin yabancı dillerden arındırılması, Dil bilimcileri tarafından çağa uygun hale getirilmesi, Türkçenin gelişmesi, beraberinde  korunması için gerekli tedbirlerin alınmasını, Türkçenin dünyada yaygın bir dil olmasını (İngilizce gibi) BM de evrensel bir dil olmasını, bu hususta Yeni Anayasada teşvik edilmesini istiyoruz."

Av. Neslihan Duran Kocakaya "Hazırladığımız Yeni Anayasa çalışmasını kamuoyu ile paylaşıyoruz"

Başkent Platormu Genel Başkan V. Av. Neslihan Duran Kocakaya ise yaptığı konuşmada Başkent Platformunun sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde hazırladığı "Yeni Anayasa Taslağını" TBMM'ne sunduklarını kaydederek "bugün 150 sivil toplum kuruluşunun başkanları ve basın mensuplarını bilgilendirirken, kanuyu kamuoyu ile paylaşmanın haklı gururunun ve mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Av. Kocakaya şunları söyledi:

"Üç yıl önce TBMM, Türkiye'deki siyasi partilere, üniversitelere, sivil toplum kuruluşlarına bir çağrı yaptı... Başkent Platformu olarak biz de bu çağrı çerçevesinde "anket çalışması" gerçekleştirdik. Ve hazırladığımız "Yeni Anayasa Taslağını", TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında toplanan 3 Nolu Komisyonda yazılı ve sözlü olarak ilgililere aktardık. O gün orada AK Parti, CHP, MHP ve DTP'nin dışında söz alan  Başkent Platformu bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak üzerine düşeni layıkıyla yapmıştır".

Av. Naile Şeker "2015 genel seçimlerinde ana gündem Yeni Anayasave Başkanlık Sistemi olacak"

Başkent Platformu Danışma Kurulu Üyesi Av Naile Şeker  ise yaptığı değerlendirmede Başkanlık sistemine atıfta bulunarak "Türkiye 2015 genel seçimlerine giderken seçim gündemini Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi oluşturacak" dedi.

Av. Şeker, şunları söyledi:

"Başkanlık sistemi tartışmaları ilk kez gündeme gelmiyor. Geçmişte Alpaslan Türkeş, Necmettin Erbakan, Turgut Özal ve hatta Süleyman Demirel bu sistem lehinde görüşler beyan etmiş , bu konuda siyasi bir hafıza oluşmuştur.  Özellikle uzun dönem  başbakanlık yaptıktan sonra  Cumhurbaşkanlığına çıkan siyasiler, yürütmenin tek elde toplanması gereğini fark ediyorlar. Zira ülke sorunlarının çözümü esnasında demokrasi içindeki uzun tartışmaların ülkeye zaman kaybettirdiği algısı güçleniyor. Şu günlerde hızlı, etkin ve güçlü bir karar alma gücü sağlayan tek sistemin başkanlık sistemi olduğu, olmazsa olmaz gibi gözüküyor" dedi.

Daha sonra Av. Naile Şeker'e Başkent Platformu Misyonu çerçevesinde yapmış olduğu hizmetlerden ötürü "İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın" anlayışına hizmetlerinden dolaya plaket taktim edildi. Sivil toplum kuruluş başkanlarının aile resim çektirme sonrası tören sona erdi.

Başkent Platformu adına konuşma yapan Av. Neslihan Duran Kocakaya ve Av. Naile Şeker'in  "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" başlıklı kamuoyu bilgilendirme bildirisini biz de gazete olarak çok önemsiyoruz ve  sayfalarımızda tam metnini sizlerle paylaşıyoruz...



Başkent Platformu!

Ülke insanımızın asırlardır aşina olduğu, bir arada huzurla yaşama ve birbirinin derdiyle hemhal olabilme kültürünü, Platform tarafından, sivil örgütlülük alanına taşıyarak, sivil demokrasinin oluşmasına çok büyük katkı sağlamıştır.

Başkent Platformu

Başkent Platformu “İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın“ misyonuna inanmış; 1200 ü aşkın birçok kardeş dernek, vakıf, federasyon, Konfederasyon temsilcilikleri ile birlikte ortak çalışmalar yürütülmekte ve işbirliği yapmaktadır.

Talep Görüş Bildir

İletişim

BAŞKENT PLATFORMU