Kosova’da Hukukun Babasından Yeni Anayasa Kitabı

Kosova’da Hukukun Babasından Yeni Anayasa Kitabı


Kosova’da hukukun babasından yeni anayasa kitabı

Uluslararası Barış ve Kardeşlik Platformu Balkanlar Heyet sözcülerinden Prof. Dr. Hëzër Susuri'nin “Kosova Cumhuriyeti'nin Anayasa Hukuku” isimli yeni kitabı çıktı. Kitabın tanıtımı, Prizren Koleji FAMA Hukuk Fakültesi'nde, Kosova ve Balkanlar Başkanı Uğurhan Kurt’un da katıldığı özel bir toplantı ile gerçekleştirildi.

        Prizren Koleji FAMA Hukuk Fakültesi'nde düzenlenen tanıtım organizasyonuna; Arnavutluk Sosyal Bilimler Fakültesi'nden akademisyenler Luan Omari, Edvard Sulstarova; Prizren Koleji Rektörü Prof. Dr. Agim Zogaj, kitabın yazarı Prof Dr. Hëzër Susuri'nin yanısıra, Uluslararası Barış ve Kardeşlik Platformu Kosova ve Balkanlar Başkanı Uğurhan Kurt ve heyet sözcüleri de katıldı.

 

Kosova'da “Hukukun Babası” olarak bilinen Sururi yeni kitabında; Kosova Devleti'nin kuruluşunun hukuki ve anayasal durumunun oluşumunu ve Kosova Özerk Bölgesel siyasal durumunu analiz ederek 1946, 1953, 1968, 1971, 1974'den 2008 yılına dek geçen süreçte, Kosova'nın Uluslararası gözetimi altında hukuki anayasal durumunu ve Sırbistan'dan özellikle Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nden ayrılarak bağımsızlığını ilanına kadar geçen süreci ele alıyor.

 

Hukuk çevrelerince büyük ilgi gören kitapta ayrıca; Nobel Ödüllü diplomat Martti Ahtisaari'nin, Kosova Cumhuriyeti'nin 85 BM üye devleti ve diğer 193 devlet tarafından tanınması için BM'ye verdiği önerinin önemi de ele alınarak, bundan sonraki süreçte Kosova Devleti'nin geleceği de ele alınıyor.

 

Martti Ahtisaari Kimdir?

Martti Oiva Kalevi Ahtisaari, (d. 23 Haziran 1937). Fin siyasetçi. Yakın tarihte başta Kosova olmak üzere, Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Uzak Doğu Asya'da birçok sorunun çözümü sürecinde üstlendiği arabuluculuk görevinden ötürü 2008 Nobel Barış Ödülüne layık görüldü.

1994'te 6 yıl için Finlandiya Cumhurbaşkanı seçildi. Bu görevi sırasında da uluslararası alandaki faaliyetlerine aktif şekilde devam etti. 1999'da eski Rusya Başbakanı Viktor Çernomirdin ile eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'i Kosova'daki askeri operasyonları sona erdirmesi yönünde ikna etti.

2006'da Sırplar ve Kosovalı Arnavutlar arasında Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesi amacıyla yapılan görüşmelere BM özel temsilcisi sıfatıyla katıldı. Taraflar arasında uzlaşmanın mümkün görülmediği raporunu 2007'nin mart ayında BM Güvenlik Konseyi'ne sundu; Kosova'ya BM denetiminde kontrollü bağımsızlık verilmesi önerisinde bulundu. Kosova, bir yıl sonra bağımsızlık ilan etti.



Başkent Platformu!

Ülke insanımızın asırlardır aşina olduğu, bir arada huzurla yaşama ve birbirinin derdiyle hemhal olabilme kültürünü, Platform tarafından, sivil örgütlülük alanına taşıyarak, sivil demokrasinin oluşmasına çok büyük katkı sağlamıştır.

Başkent Platformu

Başkent Platformu “İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın“ misyonuna inanmış; 1200 ü aşkın birçok kardeş dernek, vakıf, federasyon, Konfederasyon temsilcilikleri ile birlikte ortak çalışmalar yürütülmekte ve işbirliği yapmaktadır.

Talep Görüş Bildir

İletişim

BAŞKENT PLATFORMU