BİRLEŞEN YÜREKLER DERNEĞİ ÖNCÜLÜĞÜNDE ÇANAKKALE DESTANINI YORGANA İŞLEDİLER

BİRLEŞEN YÜREKLER DERNEĞİ ÖNCÜLÜĞÜNDE ÇANAKKALE DESTANINI YORGANA İŞLEDİLER


BİRLEŞEN YÜREKLER DERNEĞİ ÖNCÜLÜĞÜNDE ÇANAKKALE DESTANINI YORGANA İŞLEDİLER

 

Ankara (Sivil İnisiyatif) –  “İlmek ilmek işledim şehidimi düşledim" sloganıyla Birleşen Yürekler Derneği öncülüğünde, “Çanakkale 101. yıl Kırkyama Anı Yorganı Sergisi” düzenlendi. 16 ülkeden 2015 kadın, Çanakkale Şehitlerine dair görsellerden ve yazılı metinlerden oluşan 670 metrekare büyüklüğünde Anı Yorganını işleyerek Çanakkale ruhunu tekrar yaşattılar.

 

ÇANAKKALE DESTANINI YORGANA İŞLEDİLER

 

16 ülkeden 2015 kadının ilmek ilmek işlediği, Çanakkale şehitlerine dair görsellerden ve yazılı metinlerden oluşan 670 metrekare büyüklüğündeki Anı Yorganı, geçen sene Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı dolayısıyla şehitliğin üzerine örtülmesinin ardından bu yıl Ulucanlar Yarı Açık Cezaevi Sanat ve Kongre Merkezi Sergi Salonu'nda ziyarete sunuldu. Kırkyama Anı Yorganı Sergisi’ne Kırgızistan-Türkiye Fahri Konsolosu ve Başkent Platformu Genel Başkanı Dr. Mustafa Kurt, Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Sanem Arıkan, çok sayıda yurtiçinden ve yurt dışından sanatsever katıldı.

BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİ KİMSE BOZAMAYCAK

Birleşen Yürekler Derneği Genel Başkanı Yasemin Meydan, “İlmek ilmek işledim şehidimi düşledim” sloganıyla hayata geçirilen projenin, "Çanakkale'nin ruhunu, birlik ve beraberliğini” yansıtmak amacıyla başlatıldığını söyledi. Meydan “Anı Yorganı'nı Türkiye'nin yüz ölçümüne denk gelen, 783 kilometreye tamamlayıp Guinness Rekorlar Kitabı'na girerek, 'Türk, bir ve beraber olduğumuzu, bunu kimsenin bozmasına izin vermeyeceğimizi' dünyaya duyurmak ve haykırmak istiyoruz. Yorganın üzerinde, Çanakkale Şehitlerini anlatan fotoğraf, hikaye, mektup, gazete kupürü ve resimlerini anlatıyor.  Sergiyi Ankara'ya taşımaktaki amacımız birlikten kuvvet doğsun ve çoğunluğun sesi olalım diyedir” ifadesini kullandı.

PROJENİN FİKRİ BİR ŞEHİT ÇOCUĞUNUN SÖZLERİNDEN ÇIKTI

Derneğin Çanakkale Şube Başkanı Serpil Şahin de projenin 2013 yılında, haber programı seyrettiği sırada aklına geldiğini ve hazırlıklara başladığını aktardı. Bir şehit cenazesinde, anne ile çocuğu arasındaki diyalogdan etkilendiğini anlatan Şahin, "Şehit olmuş babasının mezarında ağlayan çocuk annesine, babasının burada çok üşüyeceğini söyledi. Annesi ona 'Oğlum, üzülme. Ben ona bir yorgan dikerim. Üzerini örteriz ve bir daha hiç üşümez' diyerek teselli etti. 'Kadınlar olarak ne yapabiliriz?' diye düşündüm ve bu proje ortaya çıktı" sözlerine yer verdi.

SERGİYE YURT DIŞINDA YAŞAYAN KADINLARDA DESTEK VERDİ

Yorganı 81 ilden ve 16 ülkeden kadınlarla birlikte oluşturduklarını aktaran Şahin, “Yurt dışında yaşayan kadınlar gönüllü olarak projeye katıldı. Çanakkale Savaşları'nda şehit düşen dedelerinin anılarına sahip çıkan ve anı yorganının oluşturulmasına katkı sağlayan yabancı kadınlar da yorganı işledi. Kırkyama kumaşları birleştirmeye dayanan bir el sanatları tekniğidir. Kırkyama birleşmek ve bütünleşmek demektir. Bu yüzden sergimizin adında bu ifadeyi kullandık” dedi.



Başkent Platformu!

Ülke insanımızın asırlardır aşina olduğu, bir arada huzurla yaşama ve birbirinin derdiyle hemhal olabilme kültürünü, Platform tarafından, sivil örgütlülük alanına taşıyarak, sivil demokrasinin oluşmasına çok büyük katkı sağlamıştır.

Başkent Platformu

Başkent Platformu “İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın“ misyonuna inanmış; 1200 ü aşkın birçok kardeş dernek, vakıf, federasyon, Konfederasyon temsilcilikleri ile birlikte ortak çalışmalar yürütülmekte ve işbirliği yapmaktadır.

Talep Görüş Bildir

İletişim

BAŞKENT PLATFORMU